100 jaar Russische Revolutie

Een ooggetuigeverslag

‘10 Days that Shook the World’, werd haastig geschreven in een appartement in New York in 1918, en is misschien wel het belangrijkste ooggetuigeverslag van de Russische revolutie.


Ver van huis

De auteur van het werk, John Silas Reed, werd geboren in een rijke familie in Portland, Oregon, en studeerde in 1910 af aan de Harvard University. Reed reisde over de Atlantische Oceaan naar Petrograd, vastbesloten om carrière te maken als schrijver en verslag uit te brengen over de klassenstrijd. Daar in Petrograd  maakte hij kennis met de bolsjewieken, en nam hij deel aan de revolutie. Reed stierf in Moskou op 17 oktober 1920 nadat hij schurfttyphus had opgelopen. Hij ligt begraven in de muur van het Kremlin, en wordt herinnerd als een held van de Sovjet-Unie en fervent socialist. In zijn thuisland werd zijn erfenis met gemengde gevoelens onthaald. Dit boek vertelt het verhaal van een jonge Amerikaan die zijn thuis verliet om de revolutie te leren kennen, en wat hij deed toen hij die vond.

Onder de kerstboom

Uitgeverij EPO heeft het boek in Nederlandse vertaling uitgegeven naar aanleiding van de 100 jarige verjaardag van de Russische Revolutie. En wij geven 2 exemplaren weg aan de kameraden die niet alleen weten hoe Petrograd nà de revolutie heette en dan ook nog eens door onze onschuldige kinderhand geselecteerd worden uit de massaal ingezonden juiste antwoorden.

100 jaar Russische Revolutie

Deze gegevens worden beschermd door de wet ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer van 8 12 1992



Velden met een * zijn verplicht

Contact

  • Dorine Deloof - Administratief Medewerkster - 02 289 01 81

Andere sites