Werken in een innovatieve arbeidsorganisatie

Basis voor een syndicale strategie.

Vlaams ABVV | 2015
Ringmap | 76 blz.


Doelgroep: Militanten en delegees

Met deze werkmap willen we syndicalisten aanmoedigen om het heft in eigen handen te nemen wanneer een werkgever het idee lanceert om innovatieve arbeidsorganisatie (IAO) in te voeren in een onderneming.

Voor wie?

Deze werkmap is in de eerste plaats bedoeld voor iedereen die te maken heeft met IAO in zijn onderneming. Daarbij denken we aan beroepssecretarissen en delegees, maar ook aan diversiteitsconsulenten of collega’s van ondersteunende diensten.

Ook anderen die zonder specifieke aanleiding geïnteresseerd zijn in IAO of er uit nieuwsgierigheid meer over willen weten, zullen veel hebben aan deze werkmap.

Wat vind je erin terug?

Deze werkmap is opgedeeld in drie grote delen:

1. Innovatieve arbeidsorganisatie in een notendop
Dit deel gaat over de theorie over IAO. We behandelen de basisprincipes en schetsen hoe IAO concreet vorm kan krijgen in een onderneming. We verduidelijken dit verder met praktijkervaringen uit verschillende sectoren. Tegelijkertijd geven we ook belangrijke aandachtspunten mee in de vorm van syndicale tips.

2. Syndicale ervaringen
Het tweede deel is een aanzet naar een vakbondsanalyse van IAO. Op basis van ervaringen van delegees en secretarissen bekijken we IAO door een syndicale bril. We staan stil bij de kansen en uitdagingen van IAO. Ten slotte plaatsen we IAO in een historisch perspectief.

3. Syndicale tools
Deel drie is een verzameling van syndicale tools. Ze helpen je om IAO te herkennen, te analyseren en om een vakbondsstrategie uit te werken. In principe kan je meteen met het derde deel van de werkmap aan de slag, maar we raden sterk aan om eerst door de andere delen te bladeren zodat je de nodige inzichten en achtergrond over IAO meepikt.

 

Downloads

Lees ook

Zoek op trefwoord

innovatie