Hoe vraag je je vrijstelling aan om als werkzoekende opleiding of stage te volgen?

Als werkzoekende kan je opleidingen en stages volgen. Dit maakt je sterker op de arbeidsmarkt. Als je een opleiding kiest, heeft dat gevolgen voor je zoektocht naar werk. En voor je werkloosheidsuitkering. Vraag je vrijstelling tijdig aan. Hou rekening met de volgende 6 tips:


Tip 1: Kies een opleiding of stage die bij je past

Kies een opleiding die bij je past. Ga na of je het type werk waarvoor je opleiding volgt graag zal doen in je verdere loopbaan. Je opleidingskeuze kan een groot effect hebben op je verdere leven. De VDAB verwacht namelijk dat je werk zoekt waarvoor je opgeleid bent.

Tip 2: Ga na of je de opleiding mag volgen en recht hebt op een vrijstelling

Optie 1: Start je in samenspraak met VDAB een door VDAB erkende opleidingen, studie of stage?

Dan krijg je automatisch een vrijstelling voor een voltijdse opleiding. Je kan deze erkende opleidingen herkennen aan het VDAB-symbooltje  in de VDAB-opleidingsdatabank.

Optie 2: Wil je één van volgende andere types opleiding of stage volgen:

  • hoger onderwijs dat toegang geeft tot een knelpuntberoep
  • middenstandsopleidingen (voor uitoefening zelfstandig beroep)
  • alternerend leren
  • secundair onderwijs
  • deelname aan activiteitencoöperatie als kandidaat-ondernemer
  • andere (buitenlandse) studie, opleiding of stages

De VDAB noemt deze de niet-erkende opleidingen en stages. Hiervoor moet je zelf de vrijstelling aanvragen! De VDAB zal beoordelen of je opleiding past in je traject naar werk. En of je aan de administratieve voorwaarden voldoet voor een vrijstelling:

  • Je moet uitkeringsgerechtigd werkloos zijn.
  • Je moet gedomicilieerd zijn in Vlaanderen.
  • Je opleiding moet minstens 4 weken duren.
  • Je opleiding moet minstens 20 uren per week zijn.
  • Per opleiding zijn er ook bijkomende specifieke voorwaarden.

Opgelet: Volg je dit type opleiding zonder vrijstelling, dan verlies je je recht op een uitkering!

Optie 3:

Sommige korte (minder dan 4 weken) en/of in uren beperkte opleiding (minder dan 20 uren) kan je wel nog volgen zonder vrijstelling, maar in combinatie met een werkloosheidsuitkering, op voorwaarde dat je én actief naar werk zoekt én meewerkt aan je traject naar werk met de VDAB. Informeer je hierover bij het ABVV-loopbaanconsulent!

Tip 3: Ga na wat een vrijstelling betekent voor je inkomen

Volg je een opleiding met vrijstelling, dan kan je uitkering vastgeklikt worden. Ook na je opleiding kan je uitkering veranderen. Infmoreer je vooraf goed bij het ABVV-werkloosheidsloket om de mogelijke gevolgen voor jouw werkloosheidsuitkering te bespreken.

Het is wel belangrijk dat je de juiste informatie doorgeeft over type opleiding en vrijstelling, zodat wij je juist kunnen informeren!

Tip 4: Motiveer je opleidingsaanvraag goed bij de VDAB

Bedenk opvoorhand waarom de gekozen opleiding voor jou belangrijk is en hoe deze je kan helpen om een nieuwe job te vinden. VDAB zal hier naar vragen en polsen of je effectief ook wilt gaan werken in deze richting. 

Vind je dit moeilijk, de ABVV-loopbaanconsulent kan je hiermee helpen.

Heb je een goed contact met je VDAB-bemiddelaar? En kan je goed motiveren waarom je gewenste opleiding voor jou de beste weg naar werk is? Dan kan je direct met je VDAB-bemiddelaar een afspraak maken en je aanvraag vrijstelling opleiding bespreken.

Voor een niet erkende opleiding, vraag je de vrijstelling aan via je online account op VDAB.be.

Tip 5: Start je opleiding met vrijstelling? Hou rekening met je nieuwe plichten

Leef de afspraken met je opleidingsinstelling na! Doe je dat niet, dan kan je je vrijstelling en je dopgeld (tijdelijk) verliezen.
Meld het tijdig aan je VDAB-bemiddelaar als je de opleiding niet meer ziet zitten. Zo vermijd je dat je zij je dossier overmaken aan de Controledienst van de VDAB als je je niet aan de afspraken van de opleiding houdt.

Volg ook je afspraken met je VDAB-bemiddelaar goed op! Je hebt geen sollicitatieverplichtingen meer. Maar je bemiddelaar kan je wel oproepen om na te gaan hoe de opleiding verloopt.

Tip 6: Laat je bijstaan door onze ABVV-loopbaanconsulenten

Wil je graag opleiding volgen, maar weet je niet goed welke opleiding bij je past?
Vind je het moeilijk om je motivatie voor een vrijstelling opleiding zelf goed te omschrijven?
Weet je niet hoe de online aanvraag voor een vrijstelling werkt in het online dossier van de VDAB?

Onze ABVV-loopbaanconsulenten staan voor je klaar om je wegwijs te maken in het opleidingsaanbod, ze helpen je bij het formuleren van je motivatie voor de opleiding, en helpen je bij je onlineaanvraag via je VDAB-account.

Online aan de slag

Bij de VDAB kan je terecht voor heel wat gratis online opleidingen of webinars. Ook tijdens je tijdelijke werkloosheid kan je in hun aanbod duiken: www.vdab.be/onlineleren. Het aanbod is zeer divers.

Niet gevonden wat je zocht? Op www.leerinuwkot.be kan je ingeven welke competentie je wil aanleren of bijschaven. Zo kan je gericht te werk gaan.

Maak een afspraak

Gratis voor ABVV-leden
Nog geen lid? Word het dan snel!

  •  Toegang tot al onze dienstverlening
  •  Op de bres voor jouw rechten
  •  Gratis cursussen
  •  ...

Lees ook

Zoek op trefwoord

VDAB